IKC De Kronkelaar
Het nieuwe kindcentrum herbergt OBS De Kronkelaar en kinderopvang Kids2B. Het verrees in Groot Bronswijk, een park waar voorheen een psychiatrisch centrum gevestigd was. Projectarchitect Wouter Stoer van Onix NL: ‘Een kindcentrum moet om te beginnen een gezond gebouw zijn; het moet licht en ruimte combineren met een fijne akoestiek, een prettig binnenklimaat hebben en een mooi uitzicht op bij voorkeur een groene omgeving. Dan heb je een plek waarin kinderen zich prettig voelen, net als hun begeleiders. Net zo belangrijk: het gebouw moet aansluiten bij de onderwijsvisie van de opdrachtgever; het moet de docenten in staat stellen het onderwijs te geven dat bij die visie past.’
Klasoverstijgend
In de ruimte tussen de lokalen bevinden zich leerpleinen, die grenzen aan de centrale hal, die aandoet als een gemeenschappelijke serre. Het gebouw heeft dus geen gangen; het is een van de oplossingen waarmee Onix kwam naar aanleiding van de wens van de opdrachtgever om klasoverstijgend en thematisch te kunnen werken. Door het wegnemen van een vouwwand kan het aangrenzende speellokaal bij de gemeenschapsruimte worden betrokken."
Binnen en buiten
Alle groepsruimten hebben hun eigen buitenruimte: een veranda waarvan het dak wordt gevormd door het uitkragende dak rondom het gehele gebouw. De buitenruimte zorgt ervoor dat iedere klas gemakkelijk gebruik kan maken van het omliggende park voor bijvoorbeeld buitenlessen, sportactiviteiten of tuinieren. Het overhangende dak werkt als een vaste zonwering, zodat in de lokalen een diffuus, prettig daglicht naar binnen valt en ‘s zomers warmte buiten wordt gehouden. De lokalen zijn of oost of west-georiënteerd, waardoor ze allemaal een vergelijkbare ruimte- en gebruikskwaliteit hebben. Dat bevordert de flexibiliteit, want iedere groep of gebruiker kan overal in het gebouw worden geplaatst. Door de serie van kappen in het dak is er een flink ruimtevolume met een positieve bijdrage op het binnenklimaat. Dat wordt nog eens versterkt door de mogelijkheid om natuurlijk te ventileren en daglicht binnen te laten via het dak.
Flexibel op korte en lange termijn
Het feit dat alles zich op de begane grond bevindt, maakt het gebouw multifunctioneel, toegankelijk en flexibel; de structuur van het gebouw kan eenvoudig worden aangepast. De symmetrische vorm van het gebouw draagt ook bij aan de aardbevingsbestendigheid van het gebouw. Door de heldere structuur en entrees rondom kan relatief eenvoudig worden geanticipeerd op de ‘zachte’ krimp in het dorp Wagenborgen door in de toekomst delen van het gebouw een andere bestemming te geven.
Een dansend dak in het groen
De Kronkelaar is een centraal punt in het park Groot Bronswijk en een ontmoetingsplek voor het dorp. Het plein voor het gebouw is een terras in de zon met zicht op het park en het open Groningse landschap. Het gebouw is alzijdig; het nodigt van alle kanten uit. Het ruime dak, dat lijkt te dansen, is een reeks van kappen die schuurachtig aandoen; een ode aan de agrarische omgeving. Dat het kindcentrum het uiterlijk heeft van een paviljoen is niet toevallig, het is een verwijzing naar het paviljoen dat hier voorheen stond, midden in het Park, door de bekende tuinarchitect Jan Vroom sr. ontworpen in de traditie van de Engelse landschapsstijl. Belangrijke kenmerken van Vrooms ontwerp blijven zichtbaar in de buitenruimte van De Kronkelaar die, mede in opdracht van Onix NL, is ontworpen door LAOS.
Oplevering | 2020 |
Projectteam | Wouter Stoer, Nina Schouwman en Herco Bakker |
Opdrachtgever | Gemeente Eemsdelta |
Constructeur | Sweco |
Adviseur installaties | Sweco |
Bouwkunding aannemer | Friso Bouwgroep |
Fotograaf | Gerard van Beek & Reyer Boxum (1 foto) |